Hvilke typer indholdslicenser er tilgængelige i Commons?

En Creative Commons-licens giver dig mulighed for at dele det fagindhold, du opretter, på dine egne vilkår. Du bestemmer, hvordan og i hvilken udstrækning andre brugere kan bruge dit originale fagindhold. Ligeledes kan du bruge andre brugeres indhold, hvis det har en Creative Commons-licens. Fordelen ved at bruge Creative Commons-licenser er, at andre instruktører kan bruge og forbedre dit indhold. Denne type kreative samarbejde kan tilføje værdi til dit curriculum.

Når du deler en ressource til Commons, skal du vælge en indholdslicensindstilling.

Bemærk:

 • For at aktivere Commons i din Canvas-instans skal du kontakte din Customer Success Manager.
 • Commons er tilgængeligt på alle gratis-for-lærer-konti. Gratis-for-lærer-brugere er begrænset til at finde, importere og dele offentlige ressourcer.
 • Den licens, du vælger for din ressource i Commons, er ikke bundet til den licens, der er indstillet til ressourcen i fagindstillingerne i Canvas.
 • For mere information om krænkelse af ophavsret bedes du læse Betingelserne for brug for Canvas Commons.
 • Lær mere om indstilling af indholdslicensen.

Copyrighted

Copyrighted

Ophavsretligt beskyttet betyder originalt indhold oprettet af dig. Hvis du vælger denne mulighed, kan du tilføje yderligere oplysninger.

Offentligt domæne

Offentligt domæne

Offentligt domæne betyder, at indholdet ikke har nogen kendt copyright og er frit at bruge uden begrænsninger. Klik på offentligt domæne-billedet for at lære mere.

Attribution

Attribution

Alle Creative Commons-licenser kræver Attribution (Anerkendelse). Med andre ord, når andre distribuerer eller bruger dit arbejde, skal de altid give dig anerkendelse for din oprindelige oprettelse. Hvis du vælger Attribution som din eneste Creative Commons-licens, kan andre kopiere, distribuere og bruge dit fagindhold eller ændrede former af dit fagindhold. Klik på CC - Attribution-billedet for at lære mere.

Attribution ShareAlike

Attribution ShareAlike

Hvis du tilføjer en ShareAlike-licens til dit fagindhold, har andre kun tilladelse til at kopiere, distribuere og bruge dit fagindhold, hvis de videregiver dit indhold ved hjælp af den samme Creative Commons-licens. Klik på CC - Attribution ShareAlike-billedet for at lære mere.

Bemærk: Licensen Attribution-ShareAlike bruges af Wikipedia og anbefales til materialer, som kan drage fordel af at inkorporere indhold fra Wikipedia og lignende licenserede projekter. Med denne licens kan andre kopiere, distribuere og bruge dit fagindhold eller ændrede former af dit fagindhold (også til kommercielle formål), så længe de giver dig anerkendelse og bruger den samme Creative Commons-licens.

Attribution - ingen afledninger

Attribution - ingen afledninger

En Ingen afledninger-licensen angiver, at andre kan bruge dit fagindhold, men de må ikke ændre det på nogen måde. Klik på billedet CC - Attribution - igen afledninger for at lære mere.

Attribution - ikke-kommerciel

Attribution - ikke-kommerciel

En ikke-kommerciel-licens tilføjer det forbehold, at andre kan bruge dit fagindhold, men ikke til kommercielle formål. Klik på CC - Attribution ikke-kommerciel-billedet for at lære mere.

Vælg en indholdslicens

Vælg en indholdslicens

Hvis du vil dele din ressource på den måde, som fungerer bedst for dig, skal du vælge en licens i rullemenuen Copyright og licenser. Listen herunder viser de tilgængelige copyright- og licenskombinationer, fra mindst til mest restriktive:

 • Copyrighted
 • Offentligt domæne
 • CC - Attribution
 • CC - Attribution ShareAlike
 • CC - egenskab Ingen afledninger
 • CC - Attribution ikke-kommerciel
 • CC - Attribution ikke-kommerciel ShareAlike
 • CC - Attribution ikke-kommerciel ingen afledninger

 

Du kan se flere oplysninger om Creative Commons-licenser og hvordan de fungerer på creativecommons.org/licenses.