Voorbeelden van 'Een niveau omhoog'-trajecten
Trajecten zijn flexibel en je kunt ze op verschillende manieren opbouwen om je doelen te bereiken. Sta bij het maken stil bij je publiek en in hoeverre ze bekend zijn met trajecten. Vraag jezelf af...
- Hoe makkelijk is het voor degenen die ingeschreven zijn om het traject te volgen?
- Hoe makkelijk is het voor beheerders om de deelnemers te volgen?
- Hoe weerspiegelt de lay-out van het traject het programma?
- Wordt er verschillend gewicht verleend aan verschillende badges en stappen van het traject? Wordt dit weerspiegeld in de structuur van het traject?
- Weerspiegelen de verschillende stappen van het project vergelijkbare hoeveelheden werk?
We hebben hier vier verschillende manieren beschreven waarop een traject gestructureerd kan worden zodat er badges worden toegekend als deelnemers aan het traject een vooraf bepaald aantal activiteiten voltooien.
In de eerste twee voorbeelden wordt de bronzen badge uitgereikt na het voltooien van de activiteiten 1-3. De zilveren badge wordt uitgereikt voor het voltooien van de activiteiten 4-6 en de gouden badge wordt uitgereikt voor de activiteiten 7-9. De bronzen, zilveren en gouden badges moeten in deze volgorde worden verdiend, maar de ingeschrevene kan de activiteiten 1, 2 en 3 in elke volgorde doen. Hetzelfde geldt voor de activiteiten 4,5 en 6, en voor de activiteiten 7,8 en 9.
Voorbeeld 1:
Dit traject is zo opgezet dat er voor elke stap van het proces slechts één badge wordt toegekend. Dit traject gebruikt veel schermruimte. Deze benadering kan handig zijn als je een relatief eenvoudig traject hebt en je elke badge-activiteit op een geordende manier volledig wilt weergeven. Dit kan cursisten aanmoedigen om hun voortgang regelmatiger te controleren.
Voorbeeld 2:
Dit traject laat zien hoe je vereiste badges en mijlpaalbadges kunt combineren in een enkele stap/tegel en de ingeschrevene tegelijk visueel laat zien dat ze een niveau omhoog gaan. Deze benadering kan handig zijn als degenen die zijn ingeschreven voor dit traject gegroepeerde activiteiten doen, zoals een semester of een cursusperiode. De kans bestaat dat ze regelmatig hun voortgang controleren om op koers te blijven.
In de laatste twee voorbeelden wordt de bronzen badge uitgereikt na het voltooien van de activiteiten 1-3. De zilveren badge wordt uitgereikt voor het voltooien van de activiteiten 4-6 en de gouden badge wordt uitgereikt voor de activiteiten 7-9. De bronzen, zilveren en gouden badges moeten in deze volgorde worden verdiend, maar de ingeschrevene kan de activiteiten 1, 2 en 3 in elke volgorde doen. Hetzelfde geldt voor de activiteiten 4,5 en 6, en voor de activiteiten 7,8 en 9.
Voorbeeld 3:
Dit overzichtelijke traject laat duidelijk zien dat er in totaal negen activiteiten zijn en dat er een badge wordt uitgereikt als er 3, 6 of 9 van de activiteiten voltooid zijn. Dit traject illustreert hoe je niet-onderliggende voorwaarden kunt gebruiken in combinatie met de stappen om beweging langs het traject uit te drukken.
Voorbeeld 4:
Dit traject gebruikt weinig schermruimte. Als je traject uitgebreid of complex is, kan het een goed idee zijn om verschillende soorten badges aan een enkele stap/tegel toe te voegen. Dit kan ook handig zijn als je verschillende trajecten aan elkaar schakelt of een bovenliggend traject maakt voor beheerdersweergaven.