Hoe gebruik ik Commons?
Je kunt Commons gebruiken om inhoud te zoeken en deze in je Canvas-cursussen te importeren. Je kunt ook bronnen naar Commons delen vanaf je Canvas-cursussen.
Meer informatie over Canvas Commons.
Opmerkingen:
- Neem contact op met je Customer Success Manager om Commons in je Canvas-exemplaar in te schakelen. Voor toegang tot Commons hebt je een e-mailadres nodig dat gekoppeld is aan je Canvas-account.
- Gebruikers die cursusinhoud in Canvas kunnen maken of bewerken hebben ook toegang tot Commons. Daartoe behoren beheerders, docenten, ontwerpers en onderwijsassistenten. Als een instituut niet wilt dat cursist-onderwijsassistenten toegang hebben tot Commons, moet een accountbeheerder een aangepaste onderwijsassistentrol in Canvas maken die niet gemachtigd is om cursusinhoud te maken of bewerken.
- Commons is beschikbaar in alle Free for Teacher (FFT)-accounts. Free for Teacher-gebruikers zijn beperkt tot zoeken, importeren en delen van openbare bronnen.
- De functie Bronvoorbeelden is momenteel een optionele functie en dient door een beheerder in Commons te worden ingeschakeld. Als je instituut Bronvoorbeelden niet heeft ingeschakeld, is het mogelijk dat de brondetailspagina er anders uitziet.
Commons openen
Klik in Globale navigatie op de link Commons.
Bronnen zoeken
Een bron in Commons kan een cursus, module, toets, opdracht, discussie, pagina, document, video, afbeelding of audiobestand zijn. Elke type bron heeft een uniek pictogram. Let op deze gerelateerde kleuren en pictogrammen wanneer je bronnen zoekt. Gebruik het zoekveld [1] om bronnen in Commons te zoeken. Je kunt zoeken op trefwoorden zoals de auteur, het instituut of de titel. Je kunt ook zoeken op leerdoel, consortium of groep.
Om de zoekresultaten te sorteren op Meest relevant, Laatste, Meest gefavoriseerd of Meest gedownload, klik je op het afrolmenu Sorteren op (Sort by) [2].
Klik op de knop Filter [3] om zoekfilters op je zoekopdracht toe te passen.
Op basis van je geselecteerde filters wordt het aantal resultaten in de pagina weergegeven [4]. Laat het zoekveld en de filters leeg als je naar alles wilt zoeken dat in Commons beschikbaar is.
Je kunt ook aanbevolen inhoud in de resultatenpagina bekijken [5]. Tot aanbevolen inhoud behoort inhoud van hoge kwaliteit die wordt aanbevolen in de Commons-zoekpagina. Aanbevolen inhoud kan net als alle andere inhoud in Commons worden geïmporteerd of gedownload.
Opmerking: Afhankelijk van de accountinstellingen ingesteld door je Canvas-beheerder is het mogelijk dat je openbare inhoud niet kunt bekijken en/of delen.
Zoekresultaten filteren
Gebruik een of meer van de volgende filteropties om je zoekopdracht te verfijnen of om je zoekresultaten te filteren:
- Goedgekeurde bronnen [1]: Als je beheerder goedgekeurde bronnen heeft ingeschakeld, kun je de resultaten filteren zodat alleen de goedgekeurde bronnen worden getoond.
- Type [2]: Je kunt filteren op brontype (bijv. Cursussen, Modules, Opdrachten, Toetsen, Discussies, Pagina's, Documenten, Afbeeldingen, Video's of Audio).
- Inhoudtypen [3]: Je kunt filteren op sjabloon of open leerboek.
- Leerjaar/niveaus [4]: Je kunt specifieke leerjaren of onderwijsniveaus selecteren om je zoekopdracht te verfijnen (bijv. K-12, student, afgestudeerd).
- Gedeeld met [5]: Je kunt de resultaten filteren op bronnen die openbaar worden gedeeld in je account, in een groep of in een consortium.
Inhoudkaart bekijken
In de zoekresultaten worden de brondetails op inhoudkaarten weergegeven. Elk kaart toont de volgende details:
- Pictogram voor goedgekeurde bron [1]: Geeft door het instituut goedgekeurde bronnen aan. Merk op dat de functie voor goedgekeurde bronnen door een accountbeheerder moet worden ingeschakeld.
- Bronpictogram [2]: Geeft het brontype aan
- Titel [3]: Toont de titel van de bron
- Leerjaarniveau(s) [4]: Toont het leerjaar/niveau van de bron
- Auteur [5]: Toont de auteur van de bron
- Pictogrammen voor downloads en favorieten [6]: Toont het aantal keren dat een bron is gedownload en geïmporteerd of is toegevoegd als een favoriet.
Klik op de brontitel om een voorbeeld van een bron te bekijken, meer details te zien of een bron te importeren.
Bron bekijken
De inhoudoverzichtspagina laadt als standaard het tabblad Voorbeeld. De zijbalk bevat verdere informatie en links:
- Favorieten en downloads [1]: Toont het aantal keren dat een bron als favoriet is toegevoegd of is gedownload
- Datum laatst bijgewerkt [2]: Datum dat de bron het laatst is bijgewerkt door een auteur
- Licentie [3]: Toont de auteursrecht- of Creative Commons-inhoudlicentie
- Miniatuurafbeelding en goedgekeurd-pictogram [4]: Miniatuurafbeelding van bron en, indien van toepassing, het pictogram dat de bron is goedgekeurd
- Knop voor importeren/downloaden [5]: Knop voor het downloaden of importeren van de bron
- Grootte en type [6]: Grootte van het bronbestand(en) en type inhoud
- Favorietknop [7]: Knop om de bron aan je Favorieten toe te voegen
- Bronkopieknop [8]: Knop om de bronlink naar je klembord te kopiëren
Bronvoorbeeld bekijken
Klik op het tabblad Voorbeeld (Preview) om een voorbeeld van de broninhoud te bekijken. Als standaard wordt het tabblad Voorbeeld getoond.
Brondetails bekijken
In het tabblad Details kun je een overzicht van de bron en gerelateerde informatie zien:
- Beschrijving [1]: Een korte uitleg of overzicht van de bron
- Auteur(s) [2]: Gebruiker(s) die de bron heeft gedeeld
- Account [3]: Het account van waaruit de bron werd gedeeld
- Leerjaar/niveau [4]: Het aanbevolen leerjaarniveau(s) voor de bron
- Tags [5]: Relevante tags of trefwoorden om de bron te identificeren
- Tijdsduur [6]: Tijdsduur van een audio- of videobestand. Alleen van toepassing op audio- of videobronnen
- Leerdoelen [7]: Leerdoelen gekoppeld aan een bron. Alleen van toepassing op bronnen met gekoppelde leerdoelen
- Gedeeld met [8]: Instellingen voor delen (account, groep(en), consortium of consortia, openbaar, privé)
- Beoordelingen [9]: Beoordelingen door andere gebruikers
Wanneer je klaar bent om een bron te importeren, klik je op de knop Importeren/Downloaden (Import/Download) en selecteer je een cursus.
Opmerking: Niet alle bronnen tonen alle details. De vermelde details hangen af van het type bron en de informatie die door de auteur wordt verstrekt.
Versie-opmerkingen bekijken
Klik op het tabblad Versie-opmerkingen (Version notes) om eventuele aantekeningen te zien die bij de bron zijn gemaakt. De aantekeningen zijn gesorteerd op datum en tijd en kunnen een beschrijving bevatten van de aangebrachte veranderingen.
Een bron delen
Je kunt diverse bronnen naar Commons delen vanaf je Canvas-cursus, waaronder een Canvas-cursus, cursusinhoud en bestanden.
Opmerking: Alleen cursusleiders kunnen cursusinhoud toevoegen aan Commons. Beheerders kunnen cursusinhoud toevoegen aan Commons als ze zich voordoen als cursusleider van de cursus.
Commons-handleidingen weergeven
Klik op de link Handleidingen (Guides) om een lijst met handige Commons-handleidingen te zien.
Toegang tot Commons-handleidingen
Klik op de link Canvas Commons-handleidingen (Canvas Commons Guides) [1] voor toegang tot alle Commons-handleidingen. Je krijgt toegang tot een specifieke Commons-handleiding door op de link van de betreffende handleiding te klikken [2].
Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Help
Je hebt toegang tot de Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Help in de voettekst van elke pagina in Commons.