Welke typen inhoudlicenties zijn beschikbaar in Commons?

Een Creative Commons-licentie maakt het mogelijk om, op jouw voorwaarden, de cursusinhoud die je maakt te delen. Je bepaalt zelf hoe en in welke mate andere gebruikers jouw originele cursusinhoud opnieuw kunnen gebruiken. Je kunt eveneens de inhoud van andere gebruikers opnieuw gebruiken als deze een Creative Commons-licentie heeft. Het voordeel van het gebruik van Creative Commons-licenties is dat andere cursusleiders jouw inhoud kunnen gebruiken, uitbreiden en verbeteren. Dit type creatieve samenwerking kan waarde toevoegen aan je curriculum.

Wanneer je een bron naar Commons deelt, moet je een inhoudlicentie-optie selecteren.

Opmerkingen:

 • Neem contact op met je Customer Success Manager om Commons in je Canvas-exemplaar in te schakelen.
 • Commons is beschikbaar in alle Free for Teacher (FFT)-accounts. Free for Teacher-gebruikers zijn beperkt tot zoeken, importeren en delen van openbare bronnen.
 • De licentie die je voor je bron in Commons selecteert, is niet gekoppeld aan de licentie die is ingesteld voor de bron binnen de Canvas-cursusinstellingen.
 • Lees de Canvas Commons gebruiksvoorwaarden voor verdere informatie over inbreuk op het auteursrecht.
 • Zie instellen van de inhoudlicentie voor meer informatie.

Auteursrechtelijk beschermd

Auteursrechtelijk beschermd

Auteursrechtelijk beschermd verwijst naar originele inhoud die door jou is gemaakt. Als je deze optie selecteert, kun je aanvullende informatie toevoegen.

Publiek domein

Publiek domein

Publiek domein betekent dat er geen auteursrecht op het werk rust en dit zonder beperkingen kan worden gebruikt. Klik op de afbeelding Publiek domein voor meer informatie.

Naamsvermelding

Naamsvermelding

Alle Creative Commons-licenties vereisen Naamsvermelding. Met andere woorden, wanneer anderen je werk verspreiden of opnieuw gebruiken, moeten zij jou altijd als de maker van het originele werk vermelden. Als je Naamsvermelding selecteert als je enige Creative Commons-licentie, mogen anderen je cursusinhoud of gewijzigde vormen van je cursusinhoud kopiëren, verspreiden en gebruiken Klik op de afbeelding CC - Naamsvermelding voor meer informatie.

Naamsvermelding GelijkDelen

Naamsvermelding GelijkDelen

Als je een GelijkDelen-licentie aan je cursusinhoud toevoegt, mogen anderen je cursusinhoud alleen kopiëren, verspreiden en gebruiken als ze je inhoud opnieuw verspreiden met dezelfde Creative Commons-licentie. Klik op de afbeelding CC - Naamsvermelding GelijkDelen voor meer informatie.

Opmerking: De Naamsvermelding GelijkDelen-licentie wordt door Wikipedia gebruikt en wordt aanbevolen voor materialen die belang hebben bij het opnemen van inhoud van Wikipedia en andere dergelijke gelicentieerde projecten. Met deze licentie kunnen anderen je cursusinhoud of gewijzigde vormen van je cursusinhoud kopiëren, verspreiden en gebruiken (zelfs voor commerciële doeleinden), zolang ze jou als de maker van het werk vermelden en dezelfde Creative Commons-licentie gebruiken.

Naamsvermelding GeenAfgeleideWerken

Naamsvermelding GeenAfgeleideWerken

Een GeenAfgeleideWerken-licentie geeft aan dat anderen je cursusinhoud mogen gebruiken, maar ze mogen deze op geen enkele wijze veranderen. Klik op de afbeelding CC - Naamsvermelding GeenAfgeleideWerken voor meer informatie.

Naamsvermelding NietCommercieel

Naamsvermelding NietCommercieel

Een NietCommercieel-licentie voegt de beperking toe dat anderen je cursusinhoud mogen gebruiken, maar niet voor commerciële doeleinden. Klik op de afbeelding CC - Naamsvermelding NietCommercieel voor meer informatie.

Een inhoudlicentie kiezen

Een inhoudlicentie kiezen

Om je bron te delen op de wijze die het beste voor je is, selecteer je een licentie in het afrolmenu Auteursrecht en licenties. De onderstaande lijst toont de beschikbare combinaties van auteursrecht en licentie, vanaf de minst tot de meest beperkende:

 • Auteursrechtelijk beschermd
 • Publiek domein
 • CC - Naamsvermelding
 • CC - Naamsvermelding GelijkDelen
 • CC - Naamsvermelding GeenAfgeleideWerken
 • CC - Naamsvermelding NietCommercieel
 • CC - Naamsvermelding NietCommercieel GelijkDelen
 • CC - Naamsvermelding NietCommercieel GeenAfgeleideWerken

 

Je kunt meer informatie zien over Creative Commons-licenties en hoe ze werken op creativecommons.org/licenses.