Hvilke typer innholdslisenser er tilgjengelig i Commons?

En Creative Commons-lisens lar deg dele emneinnholdet du ønsker å skape, på dine egne vilkår. Du bestemmer hvordan og i hvilken grad andre brukere kan bruke ditt originale emneinnhold. På samme måte kan du bruke andre brukeres innhold hvis det har en Creative Commons-lisens. Fordelen av å bruke Creative Commons-lisenser er at andre instruktører kan bruke, bygge og forebedre ditt eget innhold. Denne typen kreativt samarbeid kan gi verdi til læreplanen din.

Når du deler ressurser til commons, må du velge en innholdslisens.

Merknader:

 • For å aktivere Commons i Canvas-økten, må du kontakte din kundesuksessjef.
 • Commons er tilgjengelig for alle Gratis for lærer (FFT)-kontoer. Gratis for lærer-brukere er begrenset til å finne, importere og dele offentlige ressurser.
 • Lisensen du velger for ressursen din i Commons, er ikke knyttet til lisensen som er angitt for ressursen under Canvas’ emneinnstillinger
 • For mer informasjon om brudd på opphavsretten, les Canvas Commons Bruksvilkår.
 • Lær mer om innstilling av innholdslisensen.

Opphavsrettsbeskyttet

Opphavsrettsbeskyttet

Opphavsrettsbeskyttet betyr originalt innhold opprettet av deg. Hvis du velger dette alternativet, kan du legge til ekstra informasjon.

Offentlig domene

Offentlig domene

Offentlig domene betyr at arbeidet ikke har noen kjent opphavsrett og er gratis å bruke uten restriksjoner. For å lære mer, klikk på bildet Offentlig domene.

Attribution

Attribution

Alle Creative Commons-lisenser krever attribusjon. Med andre ord må de som distribuerer eller bruker arbeidet ditt alltid anerkjenne deg som opphav. Hvis du velger Attribution som din eneste Creative Commons-lisens, kan andre kopiere, distribuere og bruke emneinnholdet ditt eller reviderte utgaver av emneinnholdet ditt. For å lære mer, klikk på bildet CC - Attribution.

Attribution ShareAlike

Attribution ShareAlike

Hvis du gir kursinnholdet ditt en ShareAlike-lisens, har andre bare lov til å kopiere, distribuere og bruke emneinnholdet ditt hvis de redistribuerer innholdet ditt med den samme Creative Commons-lisensen. For å lære mer, klikk på bildet CC - Attribution ShareAlike.

Merknad: Attribution ShareAlike-lisensen brukes av Wikipedia, og anbefales for materialer som vil ha fordel av å innlemme innhold fra Wikipedia og andre lignende lisensierte prosjekter. Med denne lisensen kan andre kopiere, distribuere og bruke emneinnholdet ditt eller reviderte utgaver av emneinnholdet ditt (også til kommersielle formål) så lenge de krediterer deg og bruker den samme Creative Commons-lisensen.

Attribution ingen derivater

Attribution ingen derivater

Ingen derivater-lisensen indikerer at andre kan bruke emneinnholdet ditt, men at de ikke kan endre det på noen måte. For å lære mer, klikk på bildet CC - Attribution IngenDeriv.

Attribution ikke-kommersielt

Attribution ikke-kommersielt

En ikke-kommersiell lisens innebærer at andre brukere kan bruke emneinnholdet ditt, men ikke til kommersielle formål. For å lære mer, klikk på bildet CC - Attribution ikke-kommersielt.

Velg en innholdslisens

Velg en innholdslisens

For å dele ressursene dine på den måten som fungerer best for deg, velger du en lisens fra rullegardinmenyen Opphavsrett og lisenser. Listen nedenfor viser de tilgjengelige opphavsrett og lisens-kombinasjonene, fra minst begrensende til mest restriktive:

 • Opphavsrettsbeskyttet
 • Offentlig domene
 • CC - Attribution
 • CC - Attribution ShareAlike
 • CC - Attribution IngenDeriv
 • CC - Attribusjon ikke-kommersielt
 • CC - Attribusjon ikke-kommersielt ShareAlike
 • CC - Attribusjon ikke-kommersielt IngenDeriv

 

Du kan få mer informasjon om Creative Commons-lisenser og hvordan de fungerer på creativecommons.org/licenses.