Wat is Canvas?

Canvas is een webgebaseerd Learning Management System, of LMS. Het wordt gebruikt door onderwijsinstellingen, leerkrachten en cursisten om toegang te krijgen tot online lesmateriaal en dit te beheren, en om te communiceren over de ontwikkeling van vaardigheden en leerprestaties. 

Canvas omvat een verscheidenheid aan aanpasbare tools voor het maken en beheren van cursussen, analyses en statistieken over cursussen en gebruikers, en tools voor interne communicatie. 

Instituten kunnen gebruikers een Canvas-account geven, of individuele gebruikers kunnen de gratis versie uitproberen door zich aan te melden voor een eigen account.

Kom meer te weten over hoe instituten van over de hele wereld Canvas gebruiken om de betrokkenheid van cursisten te vergroten en ze succesvoller te laten zijn.

Canvas gedefinieerd

Iets dat zo robuust is als Canvas terug te brengen tot een eenvoudige definitie is een forse uitdaging, maar we willen het toch proberen.

Canvas LMS is open en betrouwbare webgebaseerde software waarmee instituten digitaal leren kunnen beheren, cursusleiders online studiemateriaal kunnen maken en presenteren, en het leren van cursisten kunnen beoordelen, en cursisten cursussen kunnen volgen en feedback kunnen krijgen over de ontwikkeling van hun vaardigheden en leerprestaties.

Hoewel Canvas voornamelijk webgebaseerde software is, heeft elke gebruiker ook toegang tot Canvas via een mobiel apparaat. Dit kan via de apps Canvas Teacher, Canvas Student en Canvas Parent. Zie Mobiele apps van Canvas voor meer informatie.

Basisfuncties van Canvas

Canvas bevat een aantal ingebouwde tools voor het maken en beheren van cursussen die kunnen worden aangepast voor het creëren van unieke en toegankelijke onderwijs- en leerervaringen. 

Ontwerpers van educatief materiaal en cursusleiders kunnen inhoud maken en delen met Opdrachten, Discussies, Modules, Toetsen, en Pagina's. Ze kunnen er ook voor kiezen om een gezamenlijke leerervaring te stimuleren met Samenwerkingen, Vergaderingen, en Groepen. Afhankelijk van de cursusinstellingen hebben cursisten toegang tot deze gebieden in Canvas, waar ze lesmateriaal kunnen vinden en kunnen communiceren met andere cursusgebruikers.

Instituten en cursusleiders kunnen in Canvas ook onderwijs resultaten op institutioneel- en staatsniveau in rubrieken plaatsen om de ontwikkeling van vaardigheden en leerprestaties van cursisten te meten en bij te houden Daarnaast kunnen degenen die de cursus maken de Cursus-importeertool (Course Import Tool) gebruiken om reeds bestaande LMS-cursuspakketten en/of cursusmateriaal in bulk te uploaden. 

Cursusleiders kunnen cursisten uitgebreide feedback geven over opdrachten en ingeleverde toetsen met SpeedGrader en het rapporteren van de cijfers beheren in de Canvas Cijferlijst. Ze kunnen ook realtime interacties over de cursus faciliteren met Chat en nieuws en updates van de cursus met cursisten delen met Aankondigingen (Announcements), Kalender (Calendar) en Syllabus

Cursusleiders en beheerders kunnen een beter inzicht krijgen in de vorderingen van cursisten en beter geïnformeerde onderwijsbeslissingen nemen met gegevens verstrekt in Canvas Analytics. Beheerders hebben ook toegang tot SQL-gegevens over Canvas-gebruikers en gebruik via Canvas Data Services

Canvas omvat ook het Canvas App Center, waar beheerders, ontwerpers en cursusleiders een verscheidenheid aan externe apps (LTI Tools) en andere services kunnen inschakelen. De steeds groter wordende app-bibliotheek biedt een breed scala aan interactief materiaal, bewaarplaatsen voor inhoud, beoordelingstools, sociale-media- integraties en ander digitale leer- en onderwijsmateriaal. 

Kom meer te weten over alle Canvas-functies, bekijk de Canvas-handleidingen, en vergelijk de functies van Canvas Free for Teacher met de functies van een betaald account

Extra functies van Canvas

Instituten kunnen ervoor kiezen om extra Canvas-functies toe te voegen. Deze zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan een verscheidenheid aan institutionele, educatieve en leerbehoeften. 

Canvas Catalog is een digitale marktplaats waar cursisten zich kunnen registreren en inschrijven en kunnen betalen voor cursussen. 

Canvas Studio is een interactief videobeheerplatform dat de betrokkenheid en samenwerking van studenten verbetert.  

Canvas Commons is een opslagplaats voor leerobjecten waar docenten cursusinhoud kunnen opslaan voor eigen gebruik en voor samenwerking met collega's binnen en buiten hun instituut. 

MasteryConnect stelt ontwerpers en cursusleiders in staat om formatieve en summatieve beoordelingen te maken, in te zetten en te beheren binnen een instelling. Het voorziet scholen van bruikbare gegevens om het lesgeven en leren te verbeteren.

Portfolium is een ePortfolio-platform dat rechtstreeks binnen Canvas integreert. Cursisten hebben echter ook te allen tijde buiten Canvas om toegang tot hun Portfolium-portfolio's, zelfs als ze geen toegang meer hebben tot het LMS.

Canvas-gebruikers

Canvas beschikt over de volgende zes standaard gebruikersrollen: Beheerders, Ontwerpers, Cursusleiders, Onderwijsassistenten, Cursisten, en Waarnemers. Instituten kunnen echter een willekeurig aantal aangepaste gebruikersrollen aanmaken met verschillende toegang tot Canvas. 

De toegewezen rol van gebruikers bepalen hun toegang tot Canvas en hun interacties. Canvas-beheerders kunnen bijvoorbeeld toegang hebben om gebruikersaccounts aan te maken, cursusinschrijvingen toe te voegen en beoordelingsperiodes voor het instituut te beheren. Cursusontwerpers kunnen Canvas gebruiken om cursusinhoud te maken en te beheren, en cursusanalyses bekijken om gebieden te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn wat betreft onderwijzen en leren. Schooldecanen kunnen Canvas gebruiken om de voortgang die cursisten boeken te bekijken en hun prestaties te beoordelen. Ouders en voogden kunnen Canvas gebruiken om de voortgang van de cursus te bekijken en met cursusleiders te communiceren, onder meer over ingeleverde opdrachten en cijfers.

Canvas gebruiken

Iedereen kan Canvas gebruiken. Nieuwe beheerders kunnen de tutorial Aan de slag voor beheerders (Admin Getting Started) bekijken voor informatie over het opzetten van een account voor hun instituut. Cursusleiders kunnen het interactieve stroomdiagram Aan de slag met Canvas (Getting Started with Canvas) bekijken om te ontdekken hoe ze snel en gemakkelijk een cursus klaar kunnen maken zodat cursisten eraan kunnen deelnemen. Cursisten en waarnemers kunnen door hun instituut automatisch worden ingeschreven voor een cursus of ze kunnen via e-mail een uitnodiging voor een cursus ontvangen. Zodra ze zijn ingeschreven voor een cursus kunnen cursisten, ondersteund door hun cursusleiders, cursusmateriaal en medecursisten, deelnemen aan de cursus. 

Meld je aan voor een gratis Canvas-account om een gratis versie van Canvas uit te proberen.

Meer informatie over het gebruik van Canvas vind je in de Canvas Community, waaronder handleidingen Canvas, hoe doe je dat?, forums met vragen en antwoorden, en special belangengroepen.