Wat zijn de toegankelijkheidsstandaarden van Canvas?

Het garanderen van een toegankelijke en aangename ervaring voor alle gebruikers, ongeacht hun handicap, is een belangrijk element van de Canvas-software. Het Canvas-platform werd gebouwd met de modernste HTML- en CSS-technologieën, en houdt zich aan W3C's Web Accessibility Initiative en de richtlijnen van het Amerikaanse wetsartikel 508.

Het Voluntary Product Accessibility Template (sjabloon voor vrijwillige producttoegankelijkheid), of VPAT, is een tool die beheerders en beslissers kunnen gebruiken om te beoordelen of Canvas voldoet aan de toegankelijkheidsnormen van artikel 508 van de Rehabilitation Act. Bekijk meer informatie over het Canvas Voluntary Product Accessibility Template.

Algemene ontwerprichtlijnen met betrekking tot toegankelijkheid zijn te vinden in het document General Accessibility Design Guidelines

Je kunt meer lezen over de meest recente toegankelijkheids- en functieverbeteringen in de Canvas Product Release Notes. Als je aanvullende suggesties hebt, kun je contact opnemen met accessibility@instructure.com.

Schermlezers en browsers

Elke functie en release van Canvas is handmatig getest met de volgende schermlezer-browsercombinaties: 

 • JAWS (laatste versie voor Chrome/Firefox op Windows)
 • NVDA (laatste versie voor Chrome/Firefox op Windows)
 • VoiceOver (laatste versie voor Safari/Chrome op Macintosh en iOS-mobiel)
 • Talkback (laatste versie voor Android-mobiel)

De browser- en schermlezercombinaties worden geselecteerd op basis van actuele gebruiksstatistieken van browser- en schermlezercombinaties. De combinaties die de voorkeur hebben van het breedste scala aan Canvas-gebruikers blijven dus altijd behouden. Wanneer voorkeuren verschuiven en zich in de loop der tijd stabiliseren, passen de tests en de ondersteuning van Canvas zich aan.

Canvas is zo ontworpen dat gebruikers van schermlezers met een gerust hart hun favoriete schermlezer en browser kunnen gebruiken. De verscheidenheid aan browser- en schermlezercombinaties betekent echter dat alleen de hierboven genoemde combinaties getest worden en ervan kan worden gewaarborgd dat ze goed werken in Canvas. Als je problemen ondervindt met de combinatie van uw favoriete browser en schermlezer, kun je officieel ondersteunde combinaties hierboven evalueren en gebruiken. Als je problemen ondervindt met de officieel ondersteunde schermlezer- en browsercombinaties, vragen we je dit te melden bij Canvas Support.

Meer informatie over ondersteunde Canvas-browsers.

Navigeren in Canvas met schermlezers

Canvas maakt uitgebreid gebruik van zogenaamde 'ARIA landmark regions'. Accessible Rich Internet Applications (ARIA) definieert manieren om webinhoud en webtoepassingen toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. De beste manier om uw weg te vinden in Canvas is dus door via regio's te navigeren. Binnen regio's gebruikt Canvas HTML-koppen. Het navigeren tussen koppen kan dus handig zijn.

Wanneer je een schermlezer gebruikt is het navigatiemenu van de Canvas-pagina als volgt:

1. Hoofdnavigatie

2. Contextnavigatie

3. Breadcrumb-navigatie

4. Hoofdregio

5. Aanvullende informatie

6. Informatie over de inhoud

Toegankelijkheidscomponenten van Canvas

Canvas bevat verschillende uniforme toegankelijkheidsfuncties die op verschillende pagina's in Canvas te vinden zijn.

Inhoud naar Canvas verplaatsen

Waar slepen en neerzetten wordt gebruikt om componenten te herschikken, is ook de optie Verplaatsen-naar beschikbaar waarmee zowel schermlezers als toetsenbordgebruikers Canvas-inhoud kunnen verplaatsen. De optie Verplaatsen-naar is beschikbaar in de volgende functies:

 • Cursusnavigatie
 • Modules
 • Discussies
 • Opdrachten
 • Leerdoelen
 • Toetsen
 • Nieuwe toetsen

Sneltoetsen

Je kunt een venster met een lijst van toetsenbordsneltoetsen weergeven in een individuele discussie, een aankondiging of in de Richt Content Editor door de toetsen Alt+F8 (op een pc-toetsenbord) of Option+F8 (op een Mac-toetsenbord) tegelijk in te drukken. Druk op Shift+? op je toetsenbord om een venster te zien met een lijst van toetsenbordsneltoetsen in de tabbladen Opdrachten, Modules, Cijferlijst en SpeedGrader. Toetsenbordsneltoetsen zijn beschikbaar op de volgende Canvas-pagina's:

Opmerkingen:

Toegankelijkheid Canvas-functies

Verschillende Canvas-functies zijn speciaal verbeterd met het oog op toegankelijkheid. Andere functies kunnen op dit gebied vooralsnog beperkt zijn. Deze sectie haalt verschillende functiegebieden en toegankelijkheidsgedragingen voor het voetlicht.

Kalender: De kalender ondersteunt agendaweergave, die alle opdrachten en gebeurtenissen in een lijst- of agendaformaat weergeeft. Leer hoe je de agendaweergave van de kalender kunt openen.

Chat: De chattool heeft een optie om audiomeldingen in te schakelen wanneer nieuwe berichten worden geplaatst.

Lettergrootte: De Canvas-interface gebruikt REM-dimensionering voor lettertypes, zodat elke lettertype zal worden gezoomd wanneer de browser wordt gezoomd en zal schalen als een aangepast lettertype in browsergrootte wordt gekozen of ingesteld via de browserinstelling.

Cijferlijst: Zowel de Cijferlijst als de Cijferlijst vakbeheersing ondersteunen een individuele weergave waar docenten opdrachten en cijfers van één student tegelijk kunnen bekijken. Meer informatie over de individuele weergave in de Cijferlijst en Cijferlijst vakbeheersing.

Toetsen: Met toetsen kunnen docenten een toets modereren voor mensen die meer tijd behoeven of meerdere pogingen nodig hebben. Ontdek hoe je extra tijd of pogingen kunt toekennen in een toets.

Nieuwe toetsen: Met Nieuwe toetsen kunnen docenten een toets modereren voor mensen die meer tijd behoeven of meerdere pogingen nodig hebben. Ontdek hoe je extra tijd of pogingen kunt toekennen in een Nieuwe toets.

Rich Content Editor: De Rich Content Editor ondersteunt meerdere toegankelijkheidsfuncties om gemakkelijk toegankelijke inhoud te maken:

SpeedGrader/DocViewer/Annotaties: Studenten hebben nu toegang tot annotaties en commentaren met een schermlezer, inclusief informatie over het annotatietype, de naam van de auteur, het commentaar en eventuele antwoordcommentaren aan het einde van het document. Bekijk de blog voor meer informatie.

Gebruikersinstellingen: Op de pagina Gebruikersinstellingen staan twee functies om de toegankelijkheid te verbeteren. Leer hoe je de gebruikersinstellingen kunt wijzigen.

 • UI met hoog contrast: Wanneer deze functie is ingeschakeld, biedt ze hoger contrast in de knoppen, tabbladen en andere gebieden in Canvas.
 • Links onderstrepen: Schakel deze functie in om hyperlinks te onderstrepen in navigatiemenu’s, het Dashboard en zijbalken op pagina's.

Toegankelijkheid van externe integraties (LTI)

Canvas biedt talloze optionele LTI-applicatie-integraties als onderdeel van ons streven naar open onderwijs. Wanneer we nieuwe integratietools, vormen toegankelijkheidsfuncties altijd een belangrijke overweging. Omdat integraties worden gemaakt door externe ontwikkelaars en aan Canvas-klanten worden aangeboden als een optionele dienst, kunnen we helaas niet altijd garanderen dat deze integraties voldoen aan dezelfde normen die we hanteren voor de kern van Canvas. Als een instelling een integratie wenst die extra functies vereist, raden we daarom aan dat de instelling rechtstreeks contact opneemt met de ontwikkelaar wanneer er specifieke zorgen bestaan.

Sommige integraties zijn niet-optionele gehoste diensten binnen Canvas. Eventuele toegankelijkheidsproblemen met door Canvas gehoste diensten moeten worden ingediend als een helpticket via het ondersteuningsproces van de instelling. We staan open voor suggesties voor nieuw integraties en hebben een ruimte in de forums van de Instructure Community voor functieaanvragen.

Aanvullende bronnen over toegankelijkheid

Universal Design Online content Inspection Tool (UDOIT): (pronounced, You Do It) stelt docenten in staat om toegankelijkheidsproblemen in de inhoud van hun Canvas-cursus te identificeren. De tool scant een cursus, genereert een rapport en biedt hulpmiddelen om veel voorkomende toegankelijkheidsproblemen aan te pakken. De tool is gemaakt door het Center for Distributed Learning (CDL) aan de University of Central Florida (UCF).

Belangrijke bijdragen aan deze handleiding werden geleverd door:

 • John Raible: Onderwijskundig ontwerper aan het Center for Distributed Learning (CDL) aan de University of Central Florida (UCF).
 • Nancy Swenson: Onderwijskundig ontwerper aan het Center for Distributed Learning (CDL) aan de University of Central Florida (UCF).